≡ Menu

Ezüst kolloid készítés házilag

 

Ha beírjuk a YouTube keresőmezőjébe a “how to make colloidal silver” kifejezést, legalább két tucat “tuti” tippet kapunk az ezüst kolloid otthoni előállításához.

Látszólag pofonegyszerű folyamatnak tűnik. 2 db nagy tisztaságú ezüstelektróda, desztillált víz, egy tiszta üveg, 1, vagy 3 db. sorba kötött 9V-os telep, két vezeték krokodilcsipeszekkel és félórányi időráfordítás. Nagyjából ennyi az, amit a felvételeken láthatunk. Ha ilyen egyszerű lenne…

Nem mondom, hogy ne készítsünk ilyen módon magunk is ezüst kolloidot. Csináljuk, ha kedvünk van hozzá. Csak ne igyuk meg! Felhasználhatjuk pl. vírusfertőzött növények bepermetezésére, esetleg állatok gyógyítására.

Hogy mi a gond a bemutatott metódusokkal? Több ilyen is van.

Az ezüst kolloidok egyik legfontosabb minőségi jellemzője az oldatban lévő ezüstrészecskék nagysága. A szemcsenagyságot pedig meghatározza az áramkörben kialakuló áram erőssége. Az elektrolízis kezdetén nagyon csekély az áramerősség, mivel a desztillált víz rossz elektromos vezető. Azonban az oldatba kerülő ezüstrészecskék hatására egyre jobb vezetővé válik, gyorsan eléri azt az 1 mA-es határértéket, amely fölé nem tanácsos engedni. Minél nagyobb az áram erőssége, annál nagyobb méretű ezüstrészecskék válnak le az elektródáról, annál rosszabb minőségű lesz a végtermék.

Márpedig az áram erőssége korlátozás nélkül exponenciálisan nő. Ugyanilyen mértékben lesz használhatatlan az ezüst oldatunk.
Már csak ezért sem lehet a bemutatott módon, harminc perc alatt biztonságosan használható kolloidális ezüstöt készíteni.

A megoldás: a tápegységnek áramgenerátoros üzemmódban kell működnie, ami egy beállított és állandó értéken tartja az áramerősséget, így biztosítva a homogén, kis szemcseméretet. Ez a szabályozott folyamat viszont meglehetősen elnyújtja a készítés idejét. Körülbelül 8 óra szükséges a kívánt 10-15 ppm sűrűség eléréséhez. Ez az idő természetesen függ még az elektródák felületének nagyságától, attól, hogy mennyi oldatot készítünk, annak hőmérsékletétől, stb.

Néhány videó korrektül szól az alapanyagok minőségéről, mások azonban nem.

Kizárólag gyógyszertárban vásárolt desztillált víz használható, semmiféle víztisztító berendezés által előállított víz nem megfelelő.

Legalább „négykilences” tisztaságú ezüstelektródák (99,99%). Az „ötkilences” természetesen jobb, de azt már arany árban mérik. Elektróda gyanánt bármiféle érme, vagy ékszer használata tilos. Egy megfelelő elektródapárral kb. 200 liternyi kolloidális ezüst készíthető, ami több mint 40 évre elegendő mennyiség.

Elképesztő, hogy a bemutatókon mennyire figyelmen kívül hagyják a sterilitást. (Ezüst sók: ezüst-nitrát, ezüst-szulfát és ezüst-klorid képződésének veszélye) Nem szólnak arról, hogy a készítéshez felhasznált üveget, tárolóedényt, tölcsért, desztillált vízzel alaposan ki kell öblíteni a készítés előtt.

Az elektródákat kézzel fogdosni nem szabad. Használat előtt egy új mosogatószivacs durva oldalával dörzsöljük át, és desztillált vízzel öblítsük le. Szabályos időközönként tisztítani kell az anódot, a rajta képződő sötét színű ezüst-oxid rétegtől. A katód az mindig matt-fehér, itt hidrogén képződik. Vannak, akik ezt a tisztítást megspórolják a tápegység pólusainak gyakori felcserélésével.

Elrettentő példa az egyik YouTube videóból: két hölgy készíti az ezüst kolloidot, láthatólag nem érdekli őket az elektróda állapota.

Az oldatot folyamatosan melegíteni kell, mert úgy jobb eredményt kapunk. 40 fok elegendő. Én erre a célra semmiképpen sem használnék mikrohullámú sütőt. Legcélszerűbb egy főzőlappal melegített, vízzel telt edénybe helyezni az üveget, amelyben az ezüst kolloid készül.

Készítés során az oldatot keverni célszerű, hogy a két elektróda közötti részecskefelhő egyenletesen szétterüljön.
Erre a célra használható egy üvegpálca, egy új akvárium levegőpumpa, egy kis elektromos modellmotor által hajtott propeller (fém nem érintkezhet az ezüst oldattal), valamint alkalmazzák a mágneses keverés elvét is.

Ez utóbbit – bár nagyon szellemes – nem javaslom, hiszen az ezüst kolloid érzékeny a mágneses térre. Az alábbi klip bemutatja a mágneses keverés elvét egyszerű Legó elemekkel megépítve:

Ha szeretnél valami hasonlót magadnak, akkor kattints ide!

A mikroszkopikus ezüstrészecskék fényérzékenyek. Készítés során, ha nem is sötét, de erősen fényszegény környezetre van szükség. Mindaddig, amíg a kész, papír alapú kávé filterrel átszűrt ezüstkolloid bele nem kerül a barna színű üvegbe, amely már hatékony szűrőhatással rendelkezik.

Túlságosan macerás? Igen, eléggé. Aki biztosra akar menni, annak inkább ezt ajánlom.

A YouTube videók egy másik része olyan készülékek használatát mutatja be, melyeket kifejezetten ezüst kolloid otthoni készítésére gyártottak. Amit mindenképpen tudni kell ezekről a masinákról: valamennyi ionos ezüst kolloid előállítására alkalmas. Ez önmagában még nem baj, hiszen a kereskedelemben kapható kolloidális ezüst oldatok többsége is ilyen, tartalmaznak ezüst ionokat. Nem mindegy azonban, hogy milyen arányban.
Többnyire szaggatott egyenfeszültséggel dolgoznak, a jobbak áramgenerátoros üzemmódban, valamint kényelmi funkciókat is tartalmazhatnak, mint pl. a folyamat végi automatikus kikapcsolás, polaritás váltás, az oldat keverése, fűtése.

Néhány kitűnő gyári ezüst kolloid készítő gép, valamint (általam is használt, kipróbált) amatőr megvalósítások az otthoni ezüst kolloid készítéshez.


Egészség, Szépség Kolloid oldatokkal
www.sansz.net/termekek


{ 13 comments… add one }
 • mindegy 2009. október 14. szerda, 05:52

  Örülök az ilyen szemlélettel összeszedett információknak! Bárcsak csupa ilyen lenne fenn a neten! rengetegszer keresek különböző dolgokkal kapcsolatos fontos információt és olyan az egész, mint manapság normális embert találni a rengeteg h… b… közt.
  Köszönöm!
  Még sok ilyet!

 • Budai János 2010. szeptember 7. kedd, 11:54

  Az rendben van,hogy impulzusáramot kell előállitani, 1mA áramgenerátorral/áramkörrel, és polaritásváltó is kell bele.
  Nos én ezt 3db,555 Ic-vel,és 5db.tranzisztorral megépítem, pontos multival hitelesitem stb.
  Műszerész vagyok, nem nagy ügy a nyákot sem megcsinálni.
  Azt viszont nem tudom,és sehol nem írják neten, hol
  Lehet beszerezni, azt a nagytisztaságú Ag,pálcát?
  Gondolom nem a boltban, vagy patikában, a városban.
  Ez ugyanis nagyon fontos, a jó minőségű kolloid elkészítéséhez, nélkülözhetetlen.

 • silent 2010. szeptember 7. kedd, 14:21

  Amikor nekem kellett, akkor még nem volt beszerezhető Magyarországon. Feltételezem, hogy ez azóta már változott, hiszen komplett készüléket is láttam valamely webáruházban. Ha jól emlékszem, én innen rendeltem: http://pulsar.li/en/colloidal/kosi/silverelectrodes/index.php, nagyjából 15 eurónak megfelelő összegért. Paypal-al fizettem, a szállítási díj is majdnem ugyanennyibe került, pedig csak egy sima borítékban érkezett. Kb. 1 hetet kellett várni rá.

 • Budai János 2010. szeptember 8. szerda, 08:06

  Elkészítettem a stabil áramú 1mA, kimenetű,25V-35V-ig szabályozható áramkört, melyet impulzus üzemre is átlehet kapcsolni, /négyszögjel 55%,kitöltési tényező/.
  Már csak az a kérdés, cserélgetni kell-e az elektródákon a polaritást, +-,vagy kis motorral forgatni oda-vissza, fél ford.jobbra, majd 15-20perc.múlva balra.
  Mert én ilyen készüléket,cuccot láttam,260dolcsiért,és leírást
  is fórumon.
  Az időtényező is fontos,gondolom.

 • silent 2010. szeptember 8. szerda, 09:44

  Én kézzel váltottam polaritást félóránként, és ugyanekkor az anódot is tisztítottam az ezüst-oxidtól. Az elektródák motorral forgatása ez utóbbit sajnos nem oldja meg. Nem hiszem azt, hogy én mindent megfelelően csináltam, csupán – tőlem telhetően – megpróbáltam ügyelni a részletekre.

 • Budai János 2010. szeptember 8. szerda, 21:03

  Akkor majd én is ezzel próbálkozom, meg teszek rá 1polarításváltó kapcsolót, motor helyett.
  Kösz a részletes leírást, no meg a segítséget.

 • Budai János 2010. szeptember 16. csütörtök, 19:54

  Nos kipróbáltam az áramgenerátoros cuccot, 1,5mm.ezüst elektródával 3dl.desztillált vízben.
  A kezdetkor 30,5V,ra volt beállítva a feszültség,az áram 0,4-0,5mA,majd 15-20perc múlva nőtt meg,folyamatosan 0,7-0,85mA,re,majd ezt követően,1-1,2mA-re,
  Ekkor az Uki.értéke csökkent kismértékben,28,8-28,4V,ra,a megnövekedett áram miatt,ami a víz vezetőképességével függ össze, mint beigazolódott.
  Multival ezt, is megmértem,elején 265Kohm,majd 80-90kohm-ra csökkent,a fajlagos ellenállása.
  Az áramerősséget nem akartam csökkenteni,az elektronikában, mert akkor a kapocs feszültség is lecsökken,ezért inkább az elektródákat, kissé távolabb raktam egymástól.
  Valamint pár cm.re kihúztam a deszt.vízből.
  Nem volt zavaros 2óra után sem.

 • Budai János 2010. szeptember 16. csütörtök, 19:56

  Majd elfelejtettem a polaritást milyen időközönként kell váltani? +-.

 • silent 2010. szeptember 17. péntek, 11:23

  Gyári készülékeknél általában 1 és 10 perc közötti értékeket lehet beállítani. A gyakoribb kapcsolás valamelyest növeli a készítés idejét. Ennél az áramkörnél, ha jól látom 60 másodperc.
  Nekem nem volt polarításváltóm, félóránként váltottam kézzel.

 • Budai János 2010. szeptember 18. szombat, 13:31

  Azt írják néhány forgalmazó honlapján,hogy nagyon fontos a kolloid minősége,vagyis a szemcseméret 10-20nm.és a ppm.szám.
  Ezt vajon hogyan tudom ellenőrizni idehaza.
  Mert ha nagyok a szemcsék, nem fognak az ezüst nanorészecskék átjutni a sejtmembránon, nemtudnak felszívódni emiatt a szervezetben.
  Ha jól értem a dolgot.

 • silent 2010. szeptember 18. szombat, 14:36

  > Ezt vajon hogyan tudom ellenőrizni idehaza.
  Sehogy. Ppm mérőt be lehet szerezni, de ez csak egy a fontos kritériumok közül.
  Nem mindenki tart otthon elektronmikroszkópot, spektrumanalizátort, meg hasonló kütyüket. Ezért van az, hogy én is inkább vásárolom az ezüst oldatot. Olyan helyről, ahol tudom: minőségi termék készül. Biztos ami biztos.

 • Lorri 2010. szeptember 23. csütörtök, 00:13

  kedves silent, kérlek, ird meg az ezüstkolloid bezserzesi helyedet, a ferjemnek agydaganata van, sürgősen kellene…
  köszi, Lori

 • silent 2010. szeptember 23. csütörtök, 11:21

  Kedves Lori!
  Borzasztóan sajnálom, és együttérzek Veletek, de az ezüstkolloid nem kimondottan daganatok kezelésére szolgál. Ha ennek ellenére vásárolni szeretnél akkor, ezt a helyet ajánlom.
  A Dr. Dávid Tamás nevével fémjelzett CoD-teát szokták javasolni (most már orvosok is) természetesen az orvosi kezelés mellett. Mielőbbi gyógyulást kívánok a férjednek.

Leave a Comment